5 tipp, a mindig tiszta otthonért

Posted on Hozzászólás most!
tiszta otthon

A tökéletesen tiszta otthon képe mindenkit kecsegtet, azonban sokszor elérhetetlennek tűnhet kivitelezése munka mellett, gyerekek játékforgatagában. Sokszor azonban a takarítás már azelőtt megkezdődhet, mielőtt a lakásban teljesen eluralkodna a káosz, csak egy jól bejáratott, követhető rendszer kell hozzá.

  1. Napi feladatok

Ha van egy listád arról, hogy mik azok a teendők, amiket célszerű mindennap elvégezni, az már fél siker. Ide olyan általános dolgokat gyűjts össze, mint az ágy megvetése – melyet célszerű rögtön ébredés után megcsinálni –, a padló felseprése, egy gyors porszívózás, konyhapult letörlése, és a szétszórt dolgok elpakolása. Ezek mind pár perces feladatok, így ha nem kell mindig a következő lépésen gondolkodnod egy profi lista miatt, hamar végezhetsz vele.

  1. Heti feladatok

Ha a napi feladatok elvégzése már nem jelent gondot, építsd tovább a rutinod, adj a hét minden napjához egy újabb feladatot. Minél jobban megszokod, annál gyorsabban fogsz tudni haladni, így a későbbiekben annál több feladatot tudsz hozzáadni a listához. Ide olyan feladatokat gyűjts össze, amit elég hetente egyszer elvégezni, mint például a porcicák eltakarítása, friss törölközők bekészítése, padlók felmosása és egy alapos porszívózás. Hetente egyszer érdemes ellenőrizni, hogy megvannak-e otthon a szükséges mosószerek, fürdőszobai tisztítószerek, hiszen azzal is időt spórolhatsz, hogy ha látod, hogy már valamelyik a végét járja, rögtön rendeled a következő adagot egy tisztítószer webshop oldaláról.

tisztítószer webshop

  1. Legyen mindennek helye

Jártál már úgy, hogy a pakolásban leginkább az hátráltatott, hogy nem tudtad, hova lenne a legcélszerűbb elpakolni valamit? Aztán amikor szükséged volt rá legközelebb, csak keresgéltél, hogy hova is pakolhattad? Legegyszerűbb, ha mindennek megvan otthonodban a helye, így pakolásnál sem kell azon törnöd a fejed, hogy hova rakd, és később sem kell keresgélned. Ha pedig ennél is tovább szeretnél menni, készíts egy kisebb vödröt a fontosabb fürdőszobai tisztítószerek felsorakoztatásával, hogy rögtön neki is láthass a munkának.

  1. Apró segítség

A gyerekek imádnak játszani, és ez gyakran úgy ér véget, mintha egy tornádó söpört volna szét mindent a gyerekszobában, vagy akár nappaliban is. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha már kicsi korukban megtanítjuk nekik, hogyan pakoljanak el maguk után, hogy vessék meg ágyukat, miután kikeltek belőle. Így nem csak magunknak takarítunk meg időt a takarítás során, de gyermekeinknek is segítünk olyan rutint kialakítani, amely nagy hasznukra lesz majd felnőtt korukban.

  1. Időbeosztás

Sokszor annyira kapkodunk, hogy belecsípünk ebbe is abba is, majd a végén azon vesszük észre magunkat, hogy indulnunk kell, de semmit nem tudtunk befejezni. Nincs azzal probléma, ha néhanapján kimarad egy két feladat, de ne kezdjünk el kapkodni. Ha tudjuk, hogy mi mennyi idő, pontosan ki tudjuk számítani, hogy mi fér még bele a szűkös időbeosztásunkba, bármi is vette el az időt a reggeli készülődés során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük